Helstegt kylling: En lækker spise til en hyggelig lørdag aften

Det er ikke altid, at man i løbet af en travl uge har tid til at stå og kokkerere i køkkenet. Ofte ender det med nogle nemme retter, som er velsmagende og hurtige, men når weekenden så endelig er der, kan man altså med fordel bruge lidt mere tid på aftensmaden med en af de lækre madretter – helstegt kylling.

En hel kylling er en lækker og festlig spise og passer altså helt perfekt til en lørdag aften, hvor man gerne vil hygge sig om maden og rent faktisk har tid til at lave den. Så læs mere om, hvordan den helstegte kylling kan tilberedes, hvilket tilbehør man kan spise den med, og hvorfor det alt i alt er et godt valg at lave en helstegt kylling på en lørdag aften.

Den gode, gammeldags, grydestegt kylling – som mormor lavede den

Hvis man er fan af de gode, gamle, danske retter, dem som man måske fik hos sine bedsteforældre, da man var yngre, så er der selvfølgelig en helt oplagt måde at servere den helstegte kylling på. Det er selvfølgelig den grydestegte kylling med brun sovs, kartofler og agurkesalat – det bliver næsten ikke mere klassisk end det. 

Den måde at spise kyllingen på, altså med lige netop det tilbehør, bliver næsten ikke mere dansk og klassisk. Kartoflerne, den brune sovs, agurkesalaten. De fleste kan nok næsten smage retten bare ved at høre ingredienserne. Så hvis man godt kan lide at gå den klassiske vej i madlavningen, eller i hvert fald synes at det er lidt hyggeligt en gang imellem, så er det selvfølgelig grydestegt kylling med brun sovs og kartofler, man skal sætte på bordet.

Helstegt kylling - En lækker spise til en hyggelig lørdag aften - Spisesteder (2)

Helstegt kylling med et moderne twist

Hvis man ikke er den store fan af det mere gammeldags køkken og i hvert fald ikke så ofte går med brun sovs og kartofler, så kan den helstegte kylling naturligvis også fungere med mange andre former for tilbehør.

Man kan selvfølgelig beholde de almindelige, kogte kartofler, hvis man synes, at det er lækkert, men ellers kan man også vælge at lave ovnbagte kartofler på den måde, man nu foretrækker det. Det er der i hvert fald nogen, der synes bedre om end kogte kartofler, fordi de typisk får lidt mere smag og konsistens af at være i ovnen. I forhold til sovs kan det jo også være, at man foretrækker noget andet end brun sovs – eksempelvis bearnaise – og så er der måske også dem, der foretrækker at spise kyllingen uden en sovs, men måske med nogle dips eller urtedressinger til. 

Og hvis man netop ønsker at servere kyllingen med et mere moderne twist, så vil det også typisk være med en eller flere salater. Salat er nemlig sundt, og så er det også rigtig velsmagende – det kan i hvert fald mange gange være et friskt pust til lidt mere tunge retter, og på den måde er det jo også lidt anderledes end den helstegte kylling, som mormor lavede den. Uden brun sovs, men med en lækker go frisk salat.

Et miljøvenligt alternativ til andre former for kød

Noget andet, som er værd at nævne i forhold til at lave en helstegt kylling på eksempelvis en hyggelig lørdag aften, er, at det faktisk er et mere miljøvenligt alternativ til aftensmaden – i hvert fald i forhold til andre populære festmåltidsretter. 

Der er måske mange, som kunne finde på at lave en steg fra eksempelvis okse, og her må den helstegte kylling i hvert fald siges at være et grønnere valg. Selvfølgelig er det allergrønnest, hvis man udelader kød fra sin kost, men hvis man gerne vil opleve smagen af kød en gang imellem, så er det trods alt bedre at lave en helstegt kylling end at lave en oksesteg. Og især hvis man supplerer med en masse gode, danske råvarer som kartofler og andre rodfrugter, er det faktisk en rigtig udmærket og forholdsvis miljørigtig aftensmad – i hvert fald hvis man tænker på, hvad man ellers kunne have spist.

Til en festlig lørdag aften

Der er altså mange gode grunde til at servere den populære helstegte kylling på en lørdag aften. Når man spiser noget mad, som man ikke lige får hver dag, så giver det også en særlig stemning, som neto per en hyggelig lørdag aften værd. Man har tid til at hygge sig med madlavningen, og man har også tid til at nyde måltidet sammen med familie eller venner. Så overvej om det ikke er en helstegt kylling, der skal serveres næste lørdag.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment